Offertförfrågan

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få värdefulla insights som får din business att sprudla

Genom att registrera dig för att ta emot e-postmeddelanden från Norrhavet godkänner du vår integritetspolicy. Vi behandlar din information ansvarsfullt. Avsluta prenumerationen när som helst.

Du kanske också gillar

Så väljer du rätt namn (guide)

För den okunnige kan det bli svårt att veta hur man ska tänka när det kommer till val av namn till varumärke, produkt eller företag.

Välja namn på varumärke eller företag

För den okunnige kan det bli svårt att veta hur man ska tänka när det kommer till val av namn till varumärke, produkt eller företag.

I den här artikeln delger vi hur vi tänker när vi namnger produkter, varumärken och företag. Vi tittar även på vilka de vanligaste felen entreprenörer och okunniga gör och hur de enkelt kan undvikas. Norrhavets grundare Mattias Björk är utbildad varumärkesstrateg och har lång erfarenhet av namngivelser av såväl företag, produkter, föreningar, tjänster och varumärken. Här berättar han sina bästa tips och tankar om hur du går från okunskap till kunskap för att välja namn.

Företagsnamn måste vara unika

Namnet måste vara olikt andra företags eller föreningars namn. Företagsnamn får inte vara likadant som varumärke. Du får inte luras med namnet, om du exempelvis säljer möbler får den inte heta något med ”bil”, om du inte tar emot bilar. Ett företag kan heta en sak rent juridiskt och använda ett varumärke utåt som heter något annat.

Namnet bör inte förklara vad verksamheten gör

Ett klassiskt misstag som många gör är att de tar fram ett namn som berättar vad verksamheten erbjuder för tjänster. Det i sig är inte fel och det finns många exempel på när kombinationen fungerar mycket bra. Men du bör inte förklara för målgruppen vad du gör genom namnet, det är nämligen kommunikationens funktion. Genom att förklara för målgruppen vad bolaget gör genom namnet så begränsar du din tillväxt och bredd över tid, för även om du är fast bestämd med vad verksamheten kommer arbeta med nu så vet du inte hur det förändras över tid. ”Söder tandläkarmottagning” kanske fungerar tills dess bolaget vill bredda verksamheten med en shop, flera mottagningar och en verksamhet utanför landet. Då måste de byta namn, tänka om och står inför ett stort arbete de från början kunnat undvika. 

[mailerlite_form form_id=1]

Börja ALDRIG med loggan först

Grunden till ett professionellt resultat handlar mycket om research, tankeverksamhet och kartläggning.   Det är också här extremt många famlar i mörker eftersom de inte har kunskapen och verktygen för att komma vidare, istället tar de genvägar genom att lägga fokus på det visuella och baserat på den känslan välja namn — om du varit med om den processen tidigare så kanske du också vet att längs vägen kommer den produkten fallera på grund av att den inte är genomtänkt. I värsta fall kan det bli katastrofala följder av den processen.

Följ istället Norrhavets praxis:

 1. Kartlägg vad bolaget, varumärket eller produkten ska respektera, åstadkomma, bidra med, vad ägarna vill uppnå, vad målgruppen kan förvänta sig, vilka tjänster som finns initialt, vilka funktioner som utvecklas, hur ska känslan vara när man ser produkten, varumärket eller bolaget?, hur ni ser utvecklingen framåt och hur det kommer se ut om fem år.

 2. Skriv en kortfattad brief om vad företaget, bolaget, produkten eller varumärket ska göra/erbjuda och representera. Den ska vara skriven så att vem som helst ska kunna förstå vad det är ni försöker uppnå och göra och vem som är målgruppen. Här tar ni även höjd för vilken känsla som mottagaren/användaren/kunden ska känna när den använder/upplever produkten, tjänsten eller bolaget.

 3. Brainstorming av namn (använd whiteboard eller digital sådan). Släpp hämningarna, låt kreativiteten flöda och skriv så många olika kombinationer av namn som det är möjligt. Vi nöjer oss aldrig med mindre än 100 ord när vi gör en namngivelse. Fundera högt och lågt, skriv upp allt som kommer din väg och utgå från att fler är bättre, titta högt och lågt, leta inspiration från andra branscher än din egen, kolla andra länder, titta på trender, lek med synonymer, kombinationer av ord som fanns med i kartläggningen, påhittade ord och ord som inte alls hör dit. (Längre ned i artikeln kommer du få insikter i hur du bör tänka när det kommer till val av namn, läs därför hela artikeln innan du börjar med praxis).

 4. Kontrollera samtliga namn om dessa är tillgängliga som domäner (.se eller .com främst). De som är upptagna raderar du direkt.

 5. Kontrollera namnets betydelse och vilka uppslag som finns om namnet genom en google-search. Om något obskyrt dyker upp eller om det uppenbart är något bolag som äger större delen av sökresultaten så kan du stryka namnet.

6. Öppna translate.google.com och skriv in namnen och överätt till så många språk du kan för att se att ordet inte översätts till något som kan skada namnet eller innebörden av namnet på ett felaktigt sätt, exempelvis som när biltillverkaren HONDA döpte en bilmodell till ett svenskt könsord. 

7. Skriv upp alla ord/namn på en whiteboard eller digital sådan. Samla/bjud in ett halvt dussin (6 (eller fler, men max 12))  människor som du tycker har goda insikter och som du ser upp till och ge dem briefen. Be dem läsa den först tyst och sedan läser du upp den högt inför alla. Därefter ger du dem uppgiften att sätta en röd markering/prick intill 10 st namn. När alla personer markerat sina 10 namn, suddar du bort/raderar de andra namnen/orden.

8. Sudda ut de prickar som finns markerade intill orden. Gör om processen ovan fast nu får personerna enbart sätta tre prickar. Efter processen är klar är också de inbjudna individernas funktion klar.

9. Nu har du lyckats filtrera resultatet till ett fåtal namn och även kontrollerat så dessa är tillgängliga som domäner. Nu väljer du ut tre (maximalt 5st) namn som kvalificerar sig till sista steget. 

10. Kontroll om konkurrens — Nu behöver du kontrollera om namnet är skyddat, registrerat, tillgängligt eller låst i dels det landet du ska vara verksam i men också mot andra databaser som kontrollerar andra marknader och kontinenter/länder.

11. Audience-check: Denna process innebär att du tar dina resultat till marknaden/målgruppen för att se vad de säger. En enkel metod är att du printar eller skapar en power-pint/keynote med dina namnresultat och går ner på stan och frågar folk vad de tycker låter bäst baserat på din brief. När du gjort detta har du ett kvalitativt resultat om vad marknaden rekommenderar och tycker. 

12. Nu har du ett resultat som dels är kvalitetskontrollerat i flera led och som också är säkerställt mot marknaden. Nu väljer du namnet baserat på ovanstående resultat.

Workshops för modiga människor

Våra workshops blir som ett momentum för företaget och riktar sig till dig som vill utveckla företaget, en produkt eller en tjänst. Vi tummar inte på någonting och skrapar inte på ytan, vi går direkt på kärnan som leder till utveckling och arbetar runt den så ni snabbt kan dra nytta av den nya kunskapen.

Så väljer du namn

Ett varumärke, produkt eller bolag ska inte berätta vad verksamheten, produkten eller varumärket gör. Det är kommunikationens funktion. Du bör alltså inte berätta genom namnet vad varumärket, verksamheten eller produkten gör (men du kan absolut kombinera ord för att skapa något som är kännbart men inte som är i direkt anslutning till vad verksamheten eller liknande gör). Det betyder att du bör välja ett ord som kanske inte har med något att göra, alltså ett hitte-på-ord eller ett ord som inte har någon betydelse eller som kombinerat med ett annat ord fungerar som ord. 

 

Exempel på namngivelser:

 1. Pelles mekaniska verkstad —> Pelles eller Sellep (Pelles baklänges)
 2. Saras familjehem —> Samos eller Tryggla (Samos från en grekisk ö (avkoppling) och Tryggla (hitte-på-namn))
 3. Vabro Rail Group —> Vabro (förenklat) eller Vadakt (synonymt med viadukt och omgjort)
 4. Vattenspridaren Sprinkler —> [Varumärkesnamn] + Sprinkler eller [Varumärkesnamn] + Burst (hitte-på-namn med koppling till vad produkten gör)
 5. Karls Läskbolag —> Punch Pop (hitte-på-namn) eller Karls Nation (kombinationen Karl och Nation (från vision att alla måste testa))

Kända företag med hitte-på-namn, kombinerade namn eller namn med historiskt värde

 • IKEA
 • Skanska
 • Klarna
 • Spotify
 • Voi
 • ICA
 • Scania
 • H & M
 • Volvo
 • ABB
 • Investor
 • AstraZenica
 • Apple
 • Swedish Match
 • Facebook
 • Red Bull
 • Med flera…

Välja namn till en produkt

Namngivelser av en produkt kan ofta kombineras med varumärkesnamnet men det kan också vara friställd baserat på hur produkten ska användas. Inom många branscher är det vanligt att friställa produkter, med det menas att produkten är underställd ett varumärke och då är det varumärket som presenteras först och därefter produktens namn. Om det exempelvis handlar om Apple så kategoriserar de sina varumärken först, så som ”Ipad” och därefter produkten ”Air” eller ”Pro”. Och den fullständiga hierarkiska kategoriseringen är Apple (företagsnamn) —> Ipad (varumärkesnamn) —> Pro (produktnamn). På Norrhavet rekommenderar vi att hålla namnet så enkelt som möjligt så fler kommer ihåg det. Om du kan säga ordet en gång och det fastnar så har du lyckats. 

Välja namn till ett varumärke

Ett varumärke kan representera mycket, så väl ett helt företag som valt att framhäva varumärket framför bolagsnamnet men också vara underställt bolagsnamnet. När du väljet varumärkesnamn så bör du fundera kring om om det ska vara underställt bolagsnamnet eller vara friställt, och med friställt innebär det att varumärket agerar själv utan direkt koppling till företagsnamnet. Om fallet är det sistnämnda så kan ett exempel sett så här: Varumärkesnamn —> Produktnamn, produktnamn, produktnamn, produktnamn, m.fl. Är varumärket underställt företagsnamnet är upplägget normalt sätt: Företagsnamn —> Varumärkesnamn —> Produkt (och underställt produkten kan du exempelvis välja färg och form, antal med mera) 

Välja namn till företag

I valet av företagsnamnet så bör du ta ställning i om företag ska vara det namn du vill fronta (vilket är det vanligaste sättet och klart rekommenderat). Normalt kan man stycka av och sälja varumärken och produkter underliggande företaget, det blir svårare om du väljer att fronta varumärket framför företagsnamnet. Men det förekommer och är inte ovanligt. Ett exempel där företaget bakom produkterna är mindre synligt är företaget BHG Group. De flesta kanske inte känner till dem, men konsumenter och företag köper produkter av deras varumärken hela tiden — de äger exempelvis varumärkena Byggahemma, Trademax, Chilli, Furniturebox, Sleepo, Svenssons i Lammhult, Vitvaruexperten, Hafa, med flera. BHG har låtit samtliga varumärken agera helt fritt och de har inte gjort någon koppling mellan de olika varumärkena eller en öppen strategi att synliggöra Företaget bakom varumärkena.

Mattias Björk samlade tankar om namngivelser

För att få ett så pass bra slutresultat som möjligt behöver ni ställa rätt frågor först, innan ni börjar med loggan och själva lösningen. Skapa en workshop, bjud in ett antal personer, men max 12 personer och låt dem florera kring namn i största allmänhet. Begränsa ingenting utan låt de samlade orden ta form. Namnet ska inte förklara vad verksamheten gör, det är kommunikationens funktion. Fundera på upplägget om det är ett företagsnamn, ett varumärke, en tjänst eller en produkt ni ska namnge. Följ vår praxis. Vill du ha experthjälp finns vi här för er — starta projekt här — hey@norrhavet.com

AI